Türk Mutfağından Pıçık Yemeğinin Hikayesi ve Tarifi

3.2K
Türk Mutfağından Pıçık Yemeğinin Hikayesi ve Tarifi

Lezzetine doyum olmayan, Diyarbakır'a ait pıçık yemeği ve tarifi...

Doğu bölgelerimizin yaşam kaynağı Diyarbakır . Dicle Nehri’nin kıyısında kurulmuş, tarih kokan bir il. Karpuzları, kebapları, Çin Seddi’nden sonra en uzun surlarıyla bilinen Diyarbakır, birçok Anadolu kenti gibi eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılıyor. Eski Diyarbakır denilen kısım surlarla çevrili. İstanbul Topkapı’daki Suriçi’nin birkaç yıl önceki hali sanki. Aynı karmaşa, aynı keşmekeş… Buradan ayrıldığı en önemli özellik yol boyunca dizilen kebapçı dükkanlarının bolluğu. Yemek konusunda ise en meşhur yeri; nefis Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası ile ünlenmiş Selim Amca’nın Sofra Salonu. Yeni şehir ise lüks apartrmanları, alışveriş merkezleri, kafeleri, restoranlarıyla tam bir metropol.

Şehrin gelişmesine ve insanların yaşam tarzının değişmesine paralel olarak elbette yöresel mutfak da farklılaşma göstermiş. Önceleri evlerde hazırlanan pek çok gıda maddesi yerini hazır yiyeceklere bırakmış durumda. Buna karşın kırsal kesimde hala Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi kış hazırlıkları sürmekte. Oyulup kurutulan kabak ve patlıcanlar, üzümden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler yazdan kışa geçiş hazırlıklarının başlıcaları. Bol yağlı, acılı, ekşili mutfağıyla ün salmış Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının tipik özelliklerini de taşıyor. Zeytinyağı bölgede pek rağbet görmüyor. Et, çoğu kez patlıcan ve domatesle birlikte kullanılıyor.

Bu yazımızda sizlere Diyarbakır’ın mahalli yemeklerinden olan ve az kişi tarafından bilinen çok fazla da duyulmayan Pıçık yemeğini anlatacağız.

Pıçık, eski zamanlarda çok tüketilen ve sevilen bir yemekmiş. Özellikle kol gücünden yararlanıldığı zamanlarda herkesin evinde yemek pişmezken, et bulmak imkansızken önemli bir yemek çeşidiymiş. Bu yemek ayrıca Diyarbakır’ın yöresel olan bir o kadar da ilginç lezzetlerinden biri olarak da biliniyor. Yemeğin ana malzemeleri yoğurt ve bulgur. Salçalı ve yoğurtlu olarak servis edilen Pıçık yemeğini hazırlarken Diyarbakır’a özgü baharatlar ve ev yoğurdu kullanılıyor. Yemeği bu kadar özgün kılan en büyük püf noktası ise ev yoğurdu. Ev yoğurdunun hafif ekşiliği, salçalı sosu ve baharatlarının kattığı tat ve acı lezzeti beraberinde Pıçık yemeğini özgün hale getiriyor.

Pıçık deneyimlemek için mutlaka Diyarbakır’a gitmeniz gerekir. Ev usulü başka şehirlerde de yapılsa da aslının Diyarbakır’a ait olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra baharatların özgünlüğü, yoğurdun kıvamı ve benzeri birçok püf noktası bulunan bir lezzet .Her yerde deneyimleyebileceğiniz tatlardan değil. Diyarbakır’da bulunduğunuz zamanlarda Pıçık yemeğini deneyimlemeniz önerilir.

Gelelim bu yemeğimizin tarifine 😊

Hamuru için malzemeler;

• 1 su bardağı ince bulgur
• 1 su bardağı dövme buğday
• 2 su bardağı sıcak su

Sosu için malzemeler;

• üç büyük baş organik kuru soğan
• on beş dal organik yeşil sarımsak
• bir yemek kaşığı bahçeden nane
• bir tatlı kaşığı pul biber
• bir yemek kaşığı tuz
• bir çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı ;

• Öncelikle bulgurumuzu ıslatıyoruz
• Üzerine de bir parmak geçecek şekilde sıcak su koyuyoruz
• Bu şeklide biraz dinlendireceğiz
• Bulgur kabarırken yoğurt sosumuzu hazırlıyoruz
• Sarımsakları temizledikten sonra eziyoruz, sarımsağı güzelce ezdikten sonra, yoğurdun içerisine ekliyoruz. Biraz da tuz ekliyoruz. Sarımsak, tuz ve yoğurdu iyice karıştırıyoruz. Sosumuz hazır
• Sonrasında köftemizi yoğurmaya başlıyoruz, biraz beklettikten sonra sıcak suyla beraber bir miktar un ekleyeceğiz
• Ortalama on dakika karıştırıp ara ara da su ekleyeceğiz. Bulgur ve un birbirlerine iyice yapışsın diye. Hamurlaşacaklar daha sonra da yuvarlamaya başlayacağız. Elimize bir miktar aldıktan sonra yuvarlıyoruz daha sonra kaynayan suya atıyoruz dağılıp dağılmadığını öğrenmek için. Misket büyüklüğünde köfteleri yuvarlayıp suya atmaya başlıyoruz. Ortalama on dakika kaynatıp suyun üstüne çıktığı zaman çıkarıyoruz
• Lezzet vermek için üzerine bir miktar tereyağı gezdiriyoruz.Tere yağını ateşe koyduktan sonra erimesi bekliyoruz, eriyince bul biber ekliyoruz, yoğurt sosumuzu köftelerin üstüne döküyoruz, hazırladığımız tere yağını da üstünde gezdiriyoruz. Servise hazır afiyet olsun…

Bir yanıt yazın

Like
Close
Tüm Hakları Saklıdır © Copyright 2020. AfiyetOla.com
Close