Gıda Fermantasyonu Nedir ve Fermante Besinler Nelerdir?

2.2K

Gıda fermantasyonu, mikropları kullanarak gıda oluşturma veya gıdanın özelliklerini değiştirme işlemidir.

Geçmişte birçok kültür, yiyecekleri korumak için fermente etmeye başladı. Örneğin, fermente sebzeler , sert kışları olan yerlerde yaşayan insanların yıl boyunca onları yemelerine izin verdi. Peynir, önceki formu olan sütten çok daha uzun süre dayanan fermente edilmiş başka bir besindir . Zeytin gibi bazı gıdalar için fermantasyon, yenmez veya kötü tadı olan bir gıdayı yenilebilir veya daha lezzetli hale getirir.

Fermente Gıda Örnekleri
Sık yediğiniz bazı yiyeceklerin aslında fermante olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Genel olarak, bazı fermente gıdaları evde yapmak için yalnızca birkaç malzeme gerekir, bu nedenle diyetinize eklemek kolaydır.

Fermente gıdalar:
Peynir
Zeytin
yoğurt
lâhana turşusu
Ekmek (maya ile yapılmışsa)
Yağlı süt
Kefir
Şarap
Bira
turşu
Ekşi krema
Sirke

Gıdalar Nasıl Fermente Edilir?
Doğal fermantasyon – Spontan fermantasyon olarak da adlandırılan bu süreçte fermantasyona neden olan mikroorganizmalar zaten ortamda bulunmaktadır. Örneğin, ekşi mayalı ekmeğin bileşenlerinden biri olan bir ekşi maya mayası yapan mikroorganizmalar, onu yapmak için kullanılan undan ve genellikle fırıncının ellerinden gelir.

Kültür fermantasyonu – Bu işlem, yiyecekleri fermente etmek için ekşi hamur gibi bir tetikleyici kullanır.

Fermente Gıdalar Sizin İçin İyi midir?
Araştırmalar, fermente gıdaları yemenin bazı sağlık açısından yararları olduğunu göstermektedir. Bağırsaklarınızda yaşayan yararlı bakterilerin dengesine yardımcı olabilirler ve yiyecekleri sindirmenize yardımcı olabilirler. Bu mikroplar ayrıca bağışıklık sisteminizin zararlı bakterilerle savaşmasına yardımcı olur.

Antibiyotik aldıktan sonra fermente gıdalar özellikle iyi olabilir . Sindirim sisteminizdeki iyi bakteri dengesini geri kazanmaya yardımcı olabilirler.

Fermente gıdalar, bağırsak biyomunuza yardımcı olmasının yanı sıra kalp hastalığı riskinizi de azaltabilir . Ayrıca, yüksek tansiyon ve obezite gibi kalp hastalığında birkaç temel faktörün azaltılmasına yardımcı olabilirler . Diyabet riskinizi azaltabilirler ve iltihaplanmaya yardımcı olabilirler .

Fermente Gıdaların Riskleri
Uygun şekilde hazırlanmış ve işlenmişlerse, fermente gıdaları yemenin belgelenmiş bir riski yoktur. Ancak fermantasyon işlemi sırasında veya sonrasında kontamine olurlarsa gıda zehirlenmesi riski vardır.

Bir yanıt yazın

Like
Close
Tüm Hakları Saklıdır © Copyright 2020. AfiyetOla.com
Close