Yurtdışına seyahat etmenin zevklerinden biri de farklı mutfak kültürlerini deneyebilmektir. Bu sayede yerel halkın günlük olarak tükettiği yiyecek türlerini yakından görme imkanına sahip olabiliyorsunuz. Bazen de alışılmadık ,garip yeme alışkanlıkları içeren kültürler arası farklılıklara maruz kalabiliyorsunuz. Bu farklılıklar kimi zaman bizi evimizde gibi hissettirmese de farklı bir bakış açısı kazanmamıza neden oluyor
Bugünkü yazımızda yabancı bir ülkeye seyahat ederken size fayda sağlayabilecek bazı beslenme alışkanlıklarını derledik.
Hindistan
Kızılderililerin geleneksel olarak elle yemek yedikleri oldukça yaygın bir şekilde bilinmektedir. Ancak bu uygulama sadece geleneksel Hintlilerle sınırlı değil. Bugün Hindistan’da yaşasın ya da yaşamasın pek çok şehirli Kızılderili ellerini kullanarak yemek yeme alışkanlığını sürdürüyor. Bazıları bu şekilde yemenin daha lezzetli olduğunu söylüyor, bu şekilde yemeğinizi ve körilerinizi kendi zevkinize göre kişisel olarak karıştırabilme imkanına sahipsiniz . Böyle bir ortadamdaysanız , yemeğinize başlamak için oturmadan önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Her zaman sadece sağ elinizle yiyin – solunuzla yemek yemek saygısız ve hijyenik olarak kabul edilemez bir durum sayılıyor. Genel bir kural olarak, avuç içlerinize yiyecek temas etmemesine dikkat edin ve parmaklarınızı ağzınıza sokmayın. Bunun yerine yiyeceği ağzınıza itmek için baş parmağınızı kullanın.
Çin
Çin mutfağında yemek yerken çubukların kullanılması pratik gerektiren bir şeydir. Yemek çubuklarını düzgün bir şekilde tutmak için önce ilk çubuğu kurşun kalem gibi, ikinci çubuğu başparmağınızla yüzük parmağınız arasında tutun. Orta parmağınız iki yemek çubuğunun arasında olmalı ve biraz dayanak noktası gibi davranılmalıdır
Japonya
Japonya’da (ve bazı yerel Japon restoranlarında), bir yemeğe oturmadan önce, müşterilerin ellerini temizlemeleri için oshibori adı verilen temiz sıcak havlular dağıtılır. Siparişleriniz geldiğinde, “nezaketle alıyorum” anlamına gelen veya Fransızların “afiyet olsun” kelimesinin bir versiyonu olarak düşünülebilecek “itadakimasu” ifadesini söylemek de kibarlıktır.
Ayrıca, annenizin çorbanızı içerken höpürdetme sesleri çıkarmamanızı söylediğini de hatırlıyor musunuz? Japonya’ya giderken hepsini unutun.
Japonya’da, erişte çorbanızı veya yemeğinizi yerken, erişte çorbanızı olabildiğince yüksek sesle höpürdetmek gelenekseldir. Tükettiğiniz çorbanın lezzetini artırmanın yanı sıra, bir zevk göstergesi olarak da hizmet eder. Benim gibi yeni başlayan biriyseniz, ilk birkaç denemenizde çok öksürmeyi ve boğulmaya hazırlıklı olun.
İran / Orta Doğu
Orta Doğu’da genel olarak ellerinizle yemek yemek alışılmadık bir durum değildir. İran’da ekmek genellikle tam olarak masanın ortasında (bazen doğrudan masanın üzerinde) servis edilir ve konukların ellerini kullanarak ekmeğe kendi kendilerine bölmeleri beklenir. Bazen yemeğe eşlik eden yan yemekler de masanın ortasında servis edilir. Küçük ekmek parçalarını bölün ve tabağınızdaki yemekleri toplamak için ekmeği kullanın. Ellerinizle yemek yerken yalamayın veya parmaklarınızı ağzınıza sokmayın.
İran’da, sıcak yaz aylarında öğle yemeğinin oldukça yoğun bir şekilde alındığını ve ardından esnaf ve tüccarların sıcaktan kaçmak için dükkanlarını birkaç saatliğine kapattıkları bir dinlenme dönemi olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden öğleden önce bir yemek yediğinizden emin olun.
Britanya
Akşam yemeği sizin ve benim bildiğim akşam yemeklerinden olmayabilir (bunu okuyan bir Malezyalı olduğunuzu varsayarak). İngiltere’de hangi bölgeyi ziyaret ettiğinize bağlı olarak, “akşam yemeği” terimi, bazılarımızın bildiği üzere öğleden sonra veya öğle yemeği anlamına gelebilir. Akşam yemeği olarak bildiğimiz şeye, ne kadar geç tüketildiğine bağlı olarak bazen çay veya akşam yemeği denir. Akşam yemeği genellikle akşam geç saatlerde alınan hafif bir öğündür.
Bazı bölümlerde “akşam yemeği” terimi, ister öğleden sonra ister akşam olsun günün en büyük ve en önemli öğünü için kullanılır ve ayrımın önemi yoktur.
Dolayısıyla, İngiliz meslektaşınız sizi akşam yemeğine davet ederse, bunun günün hangi saatinde olduğunu sorduğunuzdan emin olun.
Güney Kore
Kore’de yaşlılara saygı, akılda tutulması gereken önemli bir unsurdur. Yemeğe başlamadan önce, masadaki yaşlıların önce yemeye başladıklarından emin olun. Çin ve Japonya’dan farklı olarak, size servis edilen yiyecekleri almadığınız sürece, yemek yerken pirinç kasenizi elinizde tutmak bir norm değildir. Size servis edilen yiyecek veya içecekleri alırken, nazik olmak için kasenizi veya bardağınızı iki elinizle tutmalısınız.
Rusya
Ruslar öğle yemeğini ana ve en ağır öğünleri olarak, bazen 13: 00-15: 00 arası yerler. Akşam yemeğinde yemekler genellikle daha hafiftir ve bazen basit ekmekler, etler ve sebzelerden oluşur. Çay genellikle akşam yemeğinden sonra servis edilir. Rusya’da votka içerken, karıştırıcı veya buz olmadan sade içmeye özen gösterin. Votkayı başka herhangi bir şeyle karıştırmanın alkolün saflığını bozduğu düşünülüyor.