Rezene, havuç ve kereviz ile aynı aileden bir kök sebzedir ve nispeten büyük bir bitkidir.
Rezene meyan köküne benzer tatlı bir tada sahip aromatik bir sebzedir. İtalyan yemeklerinde yaygın olarak kullanılmasına rağmen, rezene Batı mutfağında da bir bileşen olarak popülaritesi artıyor.
İki ana rezene çeşidi vardır: bitki rezene ve Floransa rezene. Bitki rezene genellikle tohumlar için ve baharat yapmak için kullanılırken, Floransa rezenesinin soğanları genellikle sebze olarak yenir.
Sağlık Açısından Yararları
Birçok sebze gibi rezene de besin açısından zengin, düşük kalorili bir besindir. İşte diyetinize rezene eklemenin birçok faydasından sadece birkaçı.
Sindirimi İyileştirir
Adet Kramplarını Rahatlatır
Kolik gelişimine katkısı olur.
Tatlı tadına rağmen rezene şeker içermez; bu da onu kan şekerinizi yükseltmeden yemeklere tatlılık katmanın iyi bir yoludur . Ayrıca; Demir, A vitamini, C vitamini ve Kalsiyum sağlar.
Porsiyon Başına Besin Değerleri: ½ fincan dilimlenmiş rezene şunları içerir:
Kalori: 13
Yağ: 0 gram
Kolesterol: 0 miligram
Sodyum: 23 miligram
Karbonhidratlar: 3 gram
Lif: 1 gram
Şekerler: 0 gram
Protein: 1 gram
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Normal miktarlarda yenen rezene genellikle güvenli olsa da, bazı kişilerin ne kadar tükettikleri konusunda dikkatli olmaları gerekebilir. Bir çalışma, her gün iki veya daha fazla litre rezene çayı içen emziren annelerin bebeklerinde ağrı belirtileri bildirdiğini göstermiştir.
Rezene ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Rezene takviyeleri almadan veya rezene esansiyel yağları kullanmadan önce doktorunuza danışın.